W związku z aktualną niepokojącą sytuacją epizootyczną w zakresie rzekomego pomoru drobiu na terenie województwa podlaskiego (ogniska rzekomego pomoru drobiu w gospodarstwach na terenie powiatu białostockiego, siemiatyckiego oraz monieckiego) oraz sytuacją epizootyczną w zakresie występowania ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków na terenie kraju, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Hajnówce informuje o wysokim ryzyku przeniesienia wirusa rzekomego pomoru drobiu oraz wirusa wysoce zjadliwej grypy ptaków do stad drobiu na terenie powiatu hajnowskiego, w związku z czym poleca się wzmocnić zasady bioasekuracji stosowane na fermach drobiu oraz zgłaszać wszystkie miejsca, w których utrzymywany jest drób, niezależnie od ilości utrzymywanych ptaków.
Rzekomy pomór drobiu i wysoce zjadliwa grypa ptaków szerzą się głównie poprzez bezpośredni kontakt z zakażonymi ptakami, drogą kropelkową i przez zanieczyszczoną ściółkę. Innymi źródłami zakażenia są zanieczyszczony sprzęt, padłe ptaki, woda, pasza i pracownicy fermy. Wśród objawów klinicznych u zakażonych ptaków dominują zwykle objawy ze strony układu pokarmowego, nerwowego i oddechowego (m.in. brak apetytu, kaszel, duszność, zapalenie spojówek, podwyższone upadki, skręt szyi, paraliż, krwawa biegunka). Ludzie i pojazdy mogą z łatwością przenosić wirus pomiędzy kurnikami oraz pomiędzy fermami. Ptaki drapieżne lub dzikie ptaki mogą również przyczynić się do przenoszenia wirusa pomiędzy stadami.
Brak jest skutecznego leczenia przy tych chorobach. W Polsce rzekomy pomór drobiu jest objęty programem profilaktycznym. Warunkiem zapobieżenia stratom wywołanym przez rzekomy pomór drobiu jest regularne prowadzenie szczepień przeciwko ND oraz ochrona biologiczna gospodarstw przed przedostaniem się do nich w/w wirusów.
ZALECENIA DLA DROBNOTOWAROWYCH HODOWCÓW DROBIU - CHÓW PRZYZAGRODOWY
- karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
- przetrzymywanie drobiu na ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem uniemożliwienia kontaktów z dzikim ptactwem;
- odizolowanie od innego drobiu, kaczek i gęsi;
- przechowywanie paszy, w tym zielonki, w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem, uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem;
- unikanie pojenia ptaków i czyszczenia kurników wodą pochodzącą spoza gospodarstwa(głównie ze zbiorników wodnych i rzek);
- zgłaszanie lekarzowi weterynarii, wójtowi, burmistrzowi, i innym organom władzy lokalnej zaobserwowanego spadku nieśności lub nagłych, zwiększonych padnięć drobiu;
- po każdym kontakcie z drobiem lub ptakami dzikimi umycie rąk wodą z mydłem;
- używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;
- osobom utrzymującym drób w chowie przyzagrodowym, aby nie były zatrudniane w przemysłowych fermach drobiu.
ZALECENIA DLA HODOWCÓW GOŁĘBI
- karmienie i pojenie gołębi w sposób wykluczający dostęp ptaków dzikich;
- przechowywanie paszy w pomieszczeniach zamkniętych lub pod szczelnym przykryciem uniemożliwiającym kontakt z dzikim ptactwem.
ZALECENIA DLA PRZEMYSŁOWYCH PRODUCENTÓW DROBIU
- przetrzymywanie ptaków w odosobnieniu (obowiązkowo w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków) lub na wolnej, ogrodzonej przestrzeni, pod warunkiem ograniczenia kontaktu z dzikim ptactwem;
- karmienie i pojenie drobiu w pomieszczeniach zamkniętych, do których nie mają dostępu ptaki dzikie;
- zielonki stosowane w karmieniu drobiu wodnego (kaczki i gęsi), szczególnie w okresie wiosennych oraz jesiennych wędrówek dzikich ptaków, nie mogą pochodzić z terenów wysokiego ryzyka zanieczyszczenia ich wirusem wysoce zjadliwej grypy ptaków, z okolic zbiorników wodnych, bagien, i innych miejsc stanowiących ostoję ptaków dzikich;
- szczelne przykrycie pojemników z karmą i wodą do picia lub przetrzymywanie ich wewnątrz budynków, a także unikanie pojenia ptaków i czyszczenia pomieszczeń wodą pochodzącą spoza gospodarstwa (głównie ze zbiorników wodnych i rzek);
- ograniczenie przemieszczania się osób postronnych oraz zwierząt pomiędzy obiektami, w których przechowywana jest karma dla zwierząt a obiektami, w których bytuje drób;
- rozłożenie przed wejściami do budynków, gdzie utrzymywany jest drób mat nasączonych środkiem dezynfekcyjnym;
- wprowadzenie zakazu wjazdu pojazdów na teren fermy, poza działaniami koniecznymi np. dowóz paszy, odbiór drobiu do rzeźni lub przez zakład utylizacyjny;
- obowiązkową dezynfekcję pojazdów wjeżdżających;
- rozłożenie mat dezynfekcyjnych przed wjazdem i wejściem na teren gospodarstwa;
- używanie odzieży ochronnej oraz obuwia ochronnego przy czynnościach związanych z obsługą drobiu;
- wprowadzenie obowiązku przeprowadzania dokładnego mycia i dezynfekcji rąk przed wejściem do obiektów, w których utrzymuje się drób;
- brak kontaktu pracowników ferm drobiu z innym ptactwem np. kurami, gołębiami.
DODATKOWE ZALECENIA GŁÓWNEGO LEKARZA WETERYNARII
- słomę, która będzie wykorzystywana w chowie ściółkowym należy zabezpieczyć przed dostępem dzikiego ptactwa (przetrzymywać w zamkniętych pomieszczeniach, zadaszyć itp.);
- należy regularnie przeglądać wszelkie połączenia i rury (silosy paszowe) pod kątem obecności zanieczyszczeń np. odchodami dzikich ptaków;
- należy eliminować wszelkie możliwe do usunięcia nieszczelności budynków inwentarskich(umieścić siatki w oknach i otworach, zabezpieczyć kominy wentylacyjne);
- nie należy tworzyć sztucznych zbiorników wodnych na terenie gospodarstwa (np. oczka wodne), a istniejące należy zabezpieczyć przed dostępem dzikiego ptactwa;
- nie należy dokarmiać dzikiego ptactwa na terenie gospodarstwa (usunąć karmniki);
- jeżeli na terenie gospodarstwa znajdują się drzewa owocowe należy jak najczęściej usuwać opadłe owoce.
- padłe ptaki należy przekazywać do utylizacji, istnieje zakaz ich samodzielnego usuwania.
W przypadku stwierdzenia podejrzenia zakażenia w/w chorobami, fakt ten należy niezwłocznie zgłosić do Powiatowego Lekarza Weterynarii w Hajnówce, celem podjęcia przez Inspekcję Weterynaryjną odpowiednich działań.
Powiatowy Lekarz Weterynarii po otrzymaniu informacji o podejrzeniu choroby podejmuje niezwłocznie czynności w celu jej wykrycia lub wykluczenia, w tym obejmuje gospodarstwo urzędowym nadzorem, przeprowadza badanie kliniczne zwierząt wraz z pobraniem prób do badań laboratoryjnych, prowadzi dochodzenie epizootyczne celem ustalenia źródła choroby oraz wydaje stosowne nakazy i zakazy, aby zapobiec ryzyku rozprzestrzeniania się choroby.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Hajnówce