W związku w rozpoczynającym się wiosennym redykiem owiec na terenach Polski południowej oraz zagrożeniem zawleczenia pryszczycy z terytorium Słowacji, gdzie w 2025 roku wystąpiły ogniska choroby, Główny Lekarz Weterynarii apeluje do hodowco w owiec o:
- powstrzymanie się od wykonywania czynności związanych z obsługą zwierząt przez osoby, kto re w ciągu ostatnich 48 godzin uczestniczyły w polowaniu na zwierzęta łowne lub odłowie tych zwierząt albo miały kontakt ze zwierzętami wolnożyjącymi,
- powstrzymanie się od wykorzystywania do obsługi stada, wspólnych narzędzi oraz sprzętu używanych do obsługi zwierząt również w innych gospodarstwach utrzymujących zwierzęta parzystokopytne,
- powstrzymanie się od wypasu stad łączonych, pochodzących z różnych gospodarstw zlokalizowanych w różnych państwach,
- w przypadku prowadzenia wypasu stad pochodzących z różnych gospodarstw zlokalizowanych na terenie Polski, każdorazowe zgłaszanie takiego wypasu do własciwego miejscowo kierownika biura powiatowego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, wskazując liczebnosc zwierząt w kazdym ze stad, oraz każdej zmiany lokalizacji wypasu,
- biezące oczyszczanie i odkazanie narzędzi oraz sprzętu wykorzystywanych do obsługi zwierząt,
- uniemozliwienie osobom postronnym wchodzenia na tereny, na kto rych prowadzony jest wypas owiec,
- zabezpieczenie pastwisk w sposob minimalizujący mozliwos c przedostania się zwierząt dzikich,
- dokonywanie codziennego przeglądu stanu zdrowia zwierząt, szczegolnie pod kątem występowania objawow nasuwających podejrzenie wystąpienia pryszczycy. U owiec objawem, ktory powinien nasuwac podejrzenie pryszczycy jest nagłe wystąpienie kulawizn u znacznego odsetka zwierząt oraz wysoki wskaznik jagniąt padłych.
Z innym mozliwych objawow obserwuje się:
- pęcherzyki i pęcherze występujące na błonie sluzowej w jamie gębowej, na wargach, języku, w okolicy otworów nosowych oraz na wymieniu, strzykach, w szparze międzyracicowej i na koronkach racic, po ich pęknięciu - nadzerki,
- temperaturę ciała podwyższoną o 1,5 - 2,50C, apatię,
- obfite s linienie, otwieranie jamy ustnej z charakterystycznym mlaskaniem,
- utrudnione przez przeżuwanie i utrata łaknienia,
- spadek mleczności az do całkowitego zaniku,
- kulawizny jednocześnie na wiele kończyn, sztywny chód,
Pryszczyca (FMD) jest wysoce zakaźną i zaraźliwą wirusową chorobą zwierząt parzystokopytnych domowych oraz dzikich. Na zakażenie najbardziej wrażliwe jest bydło, następnie swinie, owce i kozy. Wirus wydalany jest przez zakaz one zwierzę na ok. 4 dni przed wystąpieniem u niego objawo w chorobowych. Zakaz one i chore na pryszczycę zwierzęta wydalają wirus z wydychanym powietrzem, wydzielinami oraz wydalinami.
Największa koncentracja wirusa znajduje się w płynie surowiczym i nabłonku pojawiających się pęcherzy. Z ro dłami zakaz enia mogą byc :
- zwierzęta chore,
- ślina, kał, mocz,
- nasienie i zarodki
- pasza, woda, żłoby, podłogi, pastwiska, skóra, wełna, ręce i odzież obsługi, środki transportu,
- mleko i jego przetwory,
- mięso i jego przetwory,
- odpadki kuchenne.
Ze względu na ryzyko przeniesienia choroby do Polski, naraz enie kraju na bardzo duże straty w przypadku wybuchu pryszczycy oraz koniecznosc usmiercenia zwierząt z gatunków wrażliwych (bydło, owce, kozy, s winie) ze stad, kto re były naraz one na kontakt z wirusem, proszę o potraktowanie sprawy jako bardzo ważnej.